2017. április 20., csütörtök

Louis Sachar: Carla nem adja felÍrta: Louis Sachar

Kiadó: Animus Kiadó, 2007

Oldalszám: 208

Carla a széltől is óvott, ünnepelt tinisztár, így elég kicsi a valószínűsége, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön egy büntetőtáborból szabadult fickóval. Egy különös helyzet mégis így hozza. Két srác - gúnynevükön: Hónalj és Röntgen - együtt ásták a gödrök végtelen sorát a Zöldtó Táborban, s most jegyüzérkedéssel szeretnének némi pénzre szert tenni. Megy is minden, mint a karikacsapás, jó áron túladnak a Carla-koncert jegyein. Röntgen egy rossz húzása miatt azonban Hónalj majdnem újra rendőrkézre kerül, s Carla az, aki kimenti szorult helyzetéből. Egyikük sem sejtheti, hogy életük eztán már sosem lesz a régi...
Carla (Kaira) ugyanis fiatalkorú énekesnő (két hónap híján tizennyolc éves), akik popdalaival járja az államokat, anyja és nevelőapja (aki egyben a menedzsere is egyben) társaságában. Meg ott vannak még a bérmuzsikusok, a szokásos turnétrupp – csak éppen barátai nincsenek, mondhatni világtól elzárt mesterséges környezetben létezik.


Mindeközben egy pillanatra sem veszítjük szem elől a tinikor problémáit – ez különösen igaz a javítót megjárt Hónaljra, akinek nem csupán a társadalmi előítéletekkel kell nap mint nap megbirkóznia, de saját jövőjét is ki kell találnia, miközben a munka-tanulás mellett keresi helyét az életben.
A sors fanyar humorának köszönhetően a Zöldtó táborban elsajátított gödörásási technikája előny jelenlegi munkahelyén, ugyanis kertrendező cégnél terepet rendez és növényeket ültet.
A világ akkor áll fejtetőre, amikor Carla a városban ad koncertet, és az események tétován kanyargó patakja arra veszi az irányt.
Szerencsére a fő hangsúly nem a különféle helyzetekből adódó moralizáláson van (egyetlen direkt utalás sincs a regényben), hanem Hónalj kalandjain, és döntésein (no meg azok következményein) a nagybetűs Életben.
Vitathatatlanul szórakoztató könyv, kimondottan marasztalja az olvasót.
 (A bejegyzés megírásában segítségemre volt a http://olvasovanevels.gportal.hu/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése